Terug naar nieuws
Polyurethaan rubber of kunststof: termen vaak door elkaar gebruikt

Polyurethaan rubber of kunststof: termen vaak door elkaar gebruikt

We zien of horen het regelmatig: een vraag naar polyurethaan rubber of polyurethaan kunststof. In de (aan)vraag worden dan twee verschillende termen aan elkaar verbonden. Door elkaar gebruikt, alsof het één begrip is. Maar dat is niet het geval. Want polyurethaan is geen kunststof. En eigenlijk ook geen rubber. In dit Ridderflex kennisblog vertellen wij u daar graag meer over.

Polyurethaan rubber of Polyurethaan kunststof

Waarom worden de termen polyurethaan rubber en polyurethaan kunststof zo vaak gebruikt? Omdat polyurethaan (of ‘PU’) zo veelzijdig en flexibel is, dat het ronduit verwarrend is. Het materiaal ziet er vaak uit en voelt vaak aan als rubber. Of als kunststof. Zeker zwarte, grijze of witte producten kunnen je dan op het verkeerde been zetten. Niet zo verwonderlijk dus, dat vaak naar polyurethaan rubber of polyurethaan kunststof wordt gevraagd.

Wat is polyurethaan?

Maar wat is PU dan? Professor Dr. Otto Bayer vond dit bijzondere materiaal in 1937 uit. Het is een copolymeer op basis van polyolen en isocyonaten. Een copolymeer? Maar een kunststof is toch ook een copolymeer? – Nee, vaak niet. Meestal een polymeer. Maar laten we het eenvoudig houden.

Polyurethaan is eigenlijk geen (natuur)rubber of kunststof, maar zit er ‘tussenin’. Het heeft de sterkte van kunststof en de elasticiteit van rubber. Het materiaal kan worden gemengd in verschillende verhoudingen. Dat maakt een enorme variëteit in eigenschappen mogelijk. Denk aan harde, zachte, flexibele, taaie, lichte materialen en verschillende kleuren. Bijna al het denkbare is mogelijk.

Polyurethaan hardheden

Polyurethaan vergeleken met rubber en kunsstof

De meeste variatie in polyurethaan is zichtbaar en voelbaar. Zichtbaar in de eindeloze kleurmogelijkheden. Voelbaar in de verschillende hardheden. Polyurethaan producten kunnen worden gemaakt in 15 Shore A tot 95 Shore A en in 40 Shore D tot 77 Shore D. Dat kan met rubber niet. En met kunststof ook niet. Wil je een product van zacht rubber, dan kies je voor celrubber of schuimrubber. En van hard rubber, dan kies je voor een 70 of 80 shore kwaliteit. Als je voor een product in de kunststof POM kiest, dan heeft dat product één hardheid. Zouden we PU tóch willen vergelijken met rubber en kunststof, dan moeten we kijken naar de volledige diversiteit van hardheden van het materiaal. Zetten we dit in een tabel, dan blijkt dat vergelijken moeilijk blijft. Want polyurethaan is zoveel veelzijdiger.

Polyurethaan vergeleken met rubber en kunststoffen

Term polyurethaan rubber klopt niet

PU ‘polyurethaan rubber’ of ‘polyurethaan kunststof’ noemen is verwarrend. En we doen er polyurethaan tekort mee. Wij gaan zelfs zo ver, dat we durven te stellen dat geen enkel ander materiaal in ons assortiment zo flexibel en veelzijdig is. En dat polyurethaan ten opzichte van andere materialen in de industrie veel voordelen biedt. De voordelen van PU versus andere materialen in de industrie zijn:

PU versus metaal

  • Absorberen van geluid in plaats van het te weerkaatsen
  • Roestvrij
  • Goedkopere gereedschappen t.b.v. productie
  • Lichter in gewicht

PU versus rubber

  • Beschikbaar in verschillende kleuren
  • Goedkopere gereedschappen t.b.v. productie
  • Uiterst goede prestaties in het durometerbereik van 80A tot 95A
  • Eenvoudigere productie van gecompliceerde onderdelen
  • Hogere slijtvastheid
  • Geen verouderingsproblemen zoals droogtescheuren

PU versus kunststof

  • Elastomeer geheugen (gaat terug in oorspronkelijke vorm)
  • Eenvoudigere productie van gecompliceerde onderdelen
  • Hoge slijtvastheid
  • Behoud van hoge slagvastheid, zelfs tot elke hoge hardheid
  • Niet bros

Producten van polyurethaan

De mogelijkheden van polyurethaan zijn bijna oneindig. Zonder te overdrijven: polyurethaan producten maken ons leven makkelijker. U komt er elke dag mee in aanraking. Denk aan auto-onderdelen, schoenzolen, verf, vloeren en wieltjes. Maar ook voor veel technische problemen kunnen polyurethaan producten de oplossing zijn.

Wilt u zien welke producten wij in polyurethaan kunnen maken? Kijk dan vooral bij onze polyurethaan producten.