Terug naar nieuws
Top 5 technische kunststoffen

Top 5 technische kunststoffen

Niets is zo veelzijdig inzetbaar als producten van technische kunststoffen. Ze worden toegepast in de machine- en apparatenbouw, de chemie en de voedingsmiddelenindustrie… we kunnen nog wel even doorgaan. Maar toch vallen sommige kunststoffen wat meer op: die verdienen een plekje in een top 5.

In het verleden gebruikten wij de term technische kunststoffen standaard voor al onze kunststoffen. Waarom? Om te verduidelijken dat wij niet het ‘plastic’ van vershoudbakjes en opbergdozen verkopen, maar kunststof materialen die geschikt zijn voor technische toepassingen. Tegenwoordig zetten wij niet langer technische voor kunststoffen, maar toch is dit nog altijd veelzeggend. Wist u bijvoorbeeld dat onze kunststof onderdelen vaak een goed (en zelfs beter) alternatief voor metalen producten zijn?

Top 5 technische kunststoffen
1. PTFE: uitblinker in groot temperatuurbereik en –bestendigheid
2. (HM)PE: de meest gebruikte kunststof in de industrie
3. Nylon: voor slijtvaste machineonderdelen
4. POM (Delrin®): maatvaste topper
5. PVC: lasbaar kunststof
Producten van technische kunststoffen

Top 5 technische kunststoffen

De keuze in kunststof (onderdelen) land is reuze: voor elke toepassing of gewenste bestendigheid is er wel een oplossing. Ridderflex heeft veel kwaliteiten standaard op voorraad. We leveren vaak custom-made onderdelen, daar ligt onze kracht. Hoewel we eindeloos veel mogelijkheden bieden, staan er toch een aantal technische kunststoffen al jaren aan de top. Onze klanten bestellen dagelijks talloze onderdelen van deze materialen, en wij begrijpen wel waarom. Het zijn stuk voor stuk toppers. Maak kennis met onze top 5 technische kunststoffen.

PTFE

1. PTFE: uitblinker in groot temperatuurbereik en –bestendigheid

Dit fluorpolymeer is onze favoriet. Dat komt niet alleen door zijn unieke combinatie van materiaaleigenschappen: we persen deze kunststof zelf. Dat levert veel voordelen op:

  • Als u bijzondere wensen voor uw toepassing heeft dan voegen we aan het zuivere materiaal (PTFE virgin) stoffen als glas en grafiet toe om de eigenschappen van het halffabricaat te verbeteren.
  • We persen PTFE halffabricaten in nagenoeg elke gewenste afmeting. We maken de matrijzen zelf en kunnen zo de maat van de cilinder of staf optimaliseren.

Bent u benieuwd naar de unieke combinatie van materiaaleigenschappen PTFE? Even in één adem: hoge temperatuur bestendigheid, goede resistentie tegen chemicaliën, bestendigheid tegen weersinvloeden en UV-straling, zeer lage wrijvingscoëfficiënt en bijzonder goede anti-aanhechtingseigenschappen. PTFE is niet voor niets onze favoriet.

Bekijk ons hele PTFE assortiment, ontdek welke toevoegingen wij allemaal aan PTFE kunnen geven en welke producten wij kunnen leveren. En dat allemaal snel en tegen scherpe tarieven, omdat wij zelf fabrikant zijn!

2. (HM)PE: de meest gebruikte kunststof in de industrie

Onderdelen van deze veelkleurige kunststof (standaard wit, zwart en groen, maar ook in geel, rood en blauw leverbaar) vliegen dagelijks bij ons de deur uit. Dat is niet zo vreemd, want het materiaal heeft een lage soortelijke massa en is daarmee licht van gewicht. Ideaal dus voor veel toepassingen in voedingsmiddelenindustrie en de machine- en apparatenbouw. De bekendste polyethyleen eigenschappen zijn taaiheid en een goede kerfslagvastheid, ook bij lage temperaturen. Ook heeft het goede glij- en wrijvingseigenschappen en neemt het weinig vocht op. HMPE (Hoog Moleculair Polyethyleen) is veruit het populairst. HDPE (Hoge Dichtheid Polyethyleen) is een minder kostbare oplossing voor technisch eenvoudige toepassingen. Onze mogelijkheden voor onderdelen van polyethyleen zijn eindeloos!

3. Nylon: voor slijtvaste machineonderdelen

Ridderflex staat onder andere bekend vanwege zijn maatwerk slijtvaste machineonderdelen. En denken wij aan slijtvast, dan denken we vanzelf aan Nylon (polyamide). Ook bij Nylon is de lijst aan varianten enorm en net als bij PTFE zijn verschillende stoffen (zoals geïntegreerde smeermiddelen) toegevoegd om de eigenschappen van het halffabricaat te verbeteren. Polyamide is er zowel in gegoten als geëxtrudeerde varianten. Voor bijna alle Nylons geldt dat ze een hoge mechanische sterkte, stijfheid, hardheid en taaiheid hebben. Daarnaast hebben al deze kunststoffen een goede vermoeiingsweerstand en goede glij- en droogloopeigenschappen. Heeft u een slijtvast onderdeel nodig? Bekijk dan zeker ons Nylon assortiment!

4. POM (Delrin®): maatvaste topper

POM onderdelen maken steevast deel uit van onze dagelijkse leveringen. En dan vooral onderdelen voor de machine- en apparatenbouw. Dat is niet zo verwonderlijk: weinig kunststoffen zijn zo maatvast én kruipvast. De kunststof heeft een geringe thermische uitzetting en vochtopname. Dat alles, gecombineerd met goede glij-eigenschappen, mechanische sterkte, stijfheid en hardheid, zorgt ervoor dat wielen, zittingen, spacers/ringen, kraagbussen en lagerbussen van Delrin® ronduit populair zijn.

5. PVC: lasbaar kunststof

PVC mag in onze top 5 van technisch kunststoffen zeker niet ontbreken. Al was het alleen maar omdat deze kunststof lasbaar is! Ja, u leest het goed, wij kunnen PVC voor u lassen. Pijpleidingen (buizen), de flenzen, de flenspakkingen, de fittingen, de appendages, de ondersteuningen: deze kunnen we als geheel, geassembleerd, leveren. Onze producten en onderdelen van PVC worden veel toegepast in de chemische industrie en de machine- en apparatenbouw. Het materiaal is heel makkelijk te reinigen. Het heeft een uitstekende chemische bestendigheid en laat geen vloeistoffen en gassen door. Het heeft uitstekende vlamvertragende eigenschappen, is verouderingsbestendig en werkt zeer goed elektrisch isolerend.

Producten van technische kunststoffen

We sluiten onze top 5 technische kunststoffen graag af met de opmerking dat een ‘top 5’ onze andere kunststoffen eigenlijk tekort doet. Elke kunststof heeft zijn eigen, unieke, eigenschappen en inzetbaarheid. Wilt u een beeld hebben bij welke kunststof onderdelen wij zoal maken? Kijk dan eens bij onze kunststof producten, waar wij een kleine greep uit ons maatwerk assortiment laten zien.